ΟΙ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΜΟΝΑΧΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε την όξυνση των διακρατικών ανταγωνισμών στην περιοχή, αλλά και την σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων, καταστάσεις που αλληλοτροφοδοτούνται και εκκινούν από το βάθεμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συντελούν στην όξυνση αυτή είναι ο τομέας της ενέργειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σύγχρονες κοινωνίες και πιο συγκεκριμένα μιλώντας, τα κράτη της Ε.Ε., εξαρτώνται όλο και παραπάνω από την ενέργεια, γεγονός που συνεπάγεται ότι προκειμένου μία οικονομία να είναι ισχυρή (βιομηχανικά, στρατιωτικά κλπ) πρέπει να μπορεί να ικανοποιήσει τις ενεργειακές της απαιτήσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος ή τουλάχιστον χωρίς να εξαρτάται από ανταγωνιστικές οικονομίες (πχ Ρωσία). Παράλληλα τα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων που βρίσκονται ήδη υπό εκμετάλλευση εξαντλούνται, με αποτέλεσμα τα κράτη και οι πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης και μεταφοράς υδρογονανθράκων να στρέφονται προς αναζήτηση και εκμετάλλευση νέων.
Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το ελληνικό κράτος. Το πιο επίκαιρο παράδειγμα χάραξης γεωπολιτικής στρατηγικής με βασικό άξονα το ενεργειακό είναι η συμφωνία για τον αγωγό EastMed μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Συγκεκριμένα, στις 20 Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση κορυφής των παραπάνω κρατών για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed. Αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός ότι ο τόπος της συνάντησης αυτής άλλαξε προκειμένου να μπορέσει να παρευρεθεί ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς έχουν ήδη εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμφωνία αυτή, την οποία προώθησαν με κάθε δυνατό τρόπο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως να δούμε και τι αέριο θα μεταφέρει ο Eastmed προς την Ε.Ε.: οι μεγαλύτερες ποσότητες σήμερα βρίσκονται σε κοιτάσματα της ΑΟΖ του Ισραήλ που εκτός από τις ζωές των Παλαιστινίων απομυζά και πηγές ενέργειας που, ακόμα και με τους καπιταλιστικούς διεθνείς κανονισμούς δεν του ανήκουν. Ήδη Γαλλικές πολυεθνικές έχουν αναλάβει τις εξορύξεις όταν τελειώσει η σφαγή στη Συρία και εφόσον το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό για τη “δύση” ενώ πρόσφατα μάθαμε και για την ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος νότια της Κύπρου. Αυτές τις μέρες επίσης δρομολογείται και η έρευνα στα ανοιχτά της Κρήτης. Για όλα αυτά βέβαια η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ, κάτι που είναι έτοιμη να κάνει πετώντας στην απ’ έξω την Τουρκία και φλερτάροντας με νέες εντάσεις και πολεμικά επεισόδια. Έχοντας αναβαθμίσει τις στρατιωτικές της σχέσεις με το Ισραήλ που έχει επιβάλει ένα σύγχρονο απαρχάιντ στους Παλαιστίνιους και το οποίο έχει εγκαταστήσει δικό του ραντάρ στην Κρήτη για την επίβλεψη του χώρου μεταξύ Κρήτης-Κύπρου και τη δικτατορία της Αιγύπτου. Τέλος, έχοντας ταυτόχρονα μετατρέψει τον ελλαδικό χώρο σε μία τεράστια νατοϊκή βάση, ενώ χαρακτηριστική είναι και η όλο και πιο ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους που μαίνονται είτε με το ορμητήριο της Σούδας, είτε με πολεμικά πλοία, ενώ ταυτόχρονα η πολεμική αεροπορία θα φυλάει τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας, της Αλβανίας και άλλων βαλκανικών κρατών υπερασπίζοντας ένοπλα το δεύτερο γύρο πλιάτσικου που θα πραγματοποιήσει η ελληνική αστική τάξη στα Βαλκάνια.
Η συμφωνία για τον αγωγό αυτόν έρχεται σε μία συγκυρία που πραγματοποιείται τεράστια διαμάχη για το ποιος θα προλάβει να κατακτήσει την αγορά της διψασμένης ενεργειακά Ευρώπης που έως σήμερα εξαρτάται από το φυσικό αέριο ρώσικων συμφερόντων. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και ο αγωγός ΤΑΡ ο οποίος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα με καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον και τις κοινότητες της περιοχής. Ο αγωγός TAP θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο αμερικάνικων συμφερόντων προερχόμενο από το Αζερμπαϊτζάν. Την ίδια στιγμή η Τουρκία κάνει επίσης τις προσπάθειές της να μείνει στο παιχνίδι με την κατασκευή του Turkish Stream ο οποίος είναι αγωγός φυσικού αερίου που τροφοδοτείται από τη Ρωσία και θα καταλήγει στη Τουρκία με βλέψεις για επέκτασή του προς την Ευρώπη.
Η Ήπειρος αποτελεί ένα ακόμα από τα μέρη εντός της ελληνικής επικράτειας που πλήττεται από το ανηλεές αυτό «παιχνίδι», καθώς το Σεπτέμβρη του 2017 υπογράφτηκε από τον υπουργό ενέργειας και περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη η παραχώρηση 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε όλη την Ήπειρο. Το έργο ανήκει κατά 40% στην ελληνική Energean Oil & Gas και κατά 60% στην ισπανική Repsol, ενώ τις έρευνες για τον ακριβή εντοπισμό κοιτασμάτων πραγματοποιεί η ιταλική Geotech.
Οι παραπάνω κινήσεις για την εύρεση και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων και για την μεταφορά τους κρύβουν από πίσω τους ξεκάθαρα συμφέροντα. Από τη μία το ελληνικό κράτος, πέρα από τα οικονομικά οφέλη στα οποία στοχεύει μέσω των παραπάνω έργων, αποσκοπεί και στην ισχυροποίηση της θέσης του εκμεταλλευόμενο τη στρατηγικής σημασίας γεωγραφική του θέση αλλά και την προθυμία ικανοποίησης των επιταγών άλλων ισχυρότερων κρατών (πχ ΗΠΑ καθώς για τον αγωγό ΤΑΡ δεν θα επιβάλει τέλη διέλευσης). Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους βρίσκουν την ευκαιρία μέσω των συμμαχιών τους να επεκτείνουν την επιρροή τους και να μειώσουν αυτή της Ρωσίας. Τέλος, προφανή είναι τα συμφέροντα των εταιριών που αναλαμβάνουν την υλοποίηση των παραπάνω έργων (Exxon Mobil, TOTAL, ENI, ΕΛΠΕ, Repsol, Gazprom) οι οποίες για τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική που έχουν ακολουθήσει και στα υπόλοιπα μέρη όπου έχουν δραστηριοποιηθεί, αφήνοντας πίσω τους καμένη γη.
Άλλωστε η προτίμηση των εταιριών να καταστρέφουν το περιβάλλον και να οδηγούν σε υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των κατοίκων των περιοχών όπου δραστηριοποιούνται είναι γνωστή.
Την βλέπουμε στην εξόρυξη χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική όπου τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν ήδη γίνει κρανίου τόπος ενώ τα νερά της περιοχής έχουν πλέον μετατραπεί σε δηλητήριο καθώς οι δραστηριότητες της εταιρίας Ελληνικός Χρυσος Α.Ε. (με την Eldorado από πίσω) έχουν οδηγήσει στην αύξηση των επιπέδων βαρεών μετάλλων σε απαγορευτικά σημεία.
Την βλέπουμε δει στο Βόλο όπου η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Α.Ε. προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της, ανέλαβε την καύση σκουπιδιών εισαγόμενων από την Ιταλία προκαλώντας την ξεκάθαρη υποβάθμιση της ατμόσφαιρας και κατ’ επέκταση της υγείας των ντόπιων (έχει γίνει καταγγελία ακόμα και για καύση ιατρικών αποβλήτων).
Την βλέπουμε όταν τυχαίνει να περάσουμε από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης όπου η δραστηριότητα των ΕΛΠΕ έχει δώσει μία μόνιμη δυσωδία στην περιοχή με τις ανάλογες βλαπτικές επιπτώσεις.
Την βλέπουμε με τα ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, με το νερό σε μία σειρά από πόλεις που είτε ιδιωτικοποιείται είτε πέφτει η ποιότητά του, με τις καταστρεπτικές πυρκαγιές που ξεκινούν κάθε χρόνο εκεί που το κεφάλαιο θέλει να πραγματοποιήσει εξορύξεις ή να χτίσει ξενοδοχεία και καζίνο.
Όλα τα παραπάνω για όσους βάζουν το χρήμα και την εξουσία πάνω από τον άνθρωπο και τη φύση μεταφράζεται ως ανάπτυξη. Καθώς όμως είναι οι δικές μας ζωές που πλήττονται κάθε φορά που οι από τα πάνω αυτού του κόσμου μιλάν για «ανάπτυξη και ευημερία» γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων με τον τρόπο που γίνεται σήμερα ενώ βαδίζουμε προς το να χάσουμε τα πάντα. Το ενεργειακό αποτελεί μία ακόμα πτυχή του παραπάνω ζητήματος. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε ότι η καπιταλιστική κρίση σε συνδυασμό με την ενεργειακή ζήτηση προμηνύουν μόνο τη λεηλασία της φύσης (κατεστραμμένα βουνά, δάση και θάλασσες με ανεπανόρθωτες συνέπειες), τις ιδιωτικοποιήσεις, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα, την μόλυνση του νερού, του εδάφους και του αέρα που χρησιμοποιούμε, τα εργατικά ατυχήματα, την εντατικοποίηση και τη φτηνή εργασία και έχουν ως αποκορύφωμα τις διακρατικές εντάσεις και τους πολέμους που έρχονται όλο και πιο κοντά μας…
Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πώς είναι ίδιες οι ρίζες που βρίσκονται πίσω από τα διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εκμεταλλευόμενοι και οι καταπιεσμένοι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και του κόσμου. Είτε είναι η λεηλασία του φυσικού κόσμου, είτε το ξεζούμισμά μας στους χώρους εργασίας, είτε η αδυναμία να πληρώσουμε το ρεύμα, είτε απώλεια της ίδιας μας της ζωής στα χαρακώματα ενός πολέμου που δεν επιλέξαμε απέναντι σε εχθρούς που δεν είναι δικοί μας αλλά ίσα ίσα είναι στην ίδια θέση με εμάς, οι αιτίες που τα προκαλούν είναι οι ίδιες. Είναι τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των κρατών. Και είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε αυτό ώστε να μπορέσουμε να παλέψουμε εναντίον τους, αλλά και να αρχίσουμε να τους νικάμε, σήμερα μπλοκάροντας τους οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς τους και αύριο, στέλνοντάς τους στα σκουπίδια της ιστορίας. Όχι ο καθένας και καθεμία μόνη της από το δικό της μετερίζι ούτε μόνο για τα προβλήματα που επηρεάζουν τον καθένα μία δεδομένη στιγμή, αλλά σε κοινούς αγώνες που δε θα στηρίζονται σε θεσμικούς παράγοντες και εμπόρους ελπίδας αλλά στην ίδια τη δύναμη της οργάνωσης και της αλληλεγγύης μας. Στην ισότιμη συμμετοχή όσων βιώνουν την ίδια καταπίεση και στη σύνδεση των αγώνων που πραγματοποιούνται σε διαφορετικά μέρη της πόλης, της χώρας, του κόσμου. Αγώνες που θα μας μάθουν πως να παλεύουμε αλλά και πως να νικάμε, αγώνες που θα δικαιωθούν μόνο σε έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης, κοινοκτημοσύνης που θα υπάρχει σε αρμονία με το φυσικό κόσμο.
Η κρίση φέρνει νέες αγορές και νέες ευκαιρίες για πολέμους, ένταση της εκμετάλλευσης ανθρώπου και φύσης για το κεφάλαιο. Αλλά φέρνει και σε εμάς την μοναδική μας ευκαιρία να τελειώνουμε με το πολιτικό και οικονομική σύστημα που τις προκαλεί. Είναι στο χέρι μας η ζωή, είναι στο χέρι μας η ελευθερία.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ TAP ΑΠΟ ΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΒΟΛΟ, ΛΕΥΚΙΜΜΗ
ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
anatolika.espivblogs.net