Διακήρυξη της Συνέλευσης Tierra y Libertad Τούμπας

Διανύουμε μια εποχή όπου -με πρόσχημα την κρίση, την επιχειρηματικότητα & την “ανάπτυξη”- ξεπουλιούνται κομμάτι-κομμάτι όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά. Εταιρίες ντόπιες, πολυεθνικές ή κρατικές προχωρούν ασύδοτα σε τερατώδη έργα, δεσμεύοντας ολόκληρες περιοχές.

Με δέλεαρ τη δημιουργία πρόσκαιρων θέσεων εργασίας, επιδίδονται στην υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων χωρίς να υπολογίζουν το κόστος για το φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους:

⦁ Εξορύξεις μετάλλων (Χαλκιδική/Θράκη/Κιλκίς)
⦁ Εξορύξεις υδρογονανθράκων (Ήπειρος/Ιόνιο/Κρήτη)
⦁ Αιολικά πάρκα (σε όλη την επικράτεια)
⦁ Αγωγοί μεταφοράς καυσίμων (TAP/Ποσειδών)

Οι επενδύσεις αυτές επιφέρουν μη-αναστρέψιμες συνέπειες (εκχέρσωση δασών, τοξικότητα εδάφους/νερού/αέρα) εκτοπίζοντας παράλληλα τις παραδοσιακές επαγγελματικές δραστηριότητες (κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία, μελισσοκομία). Υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών, αποκλείοντας την αειφορία και την αρμονική συμβίωση με τη φύση.

Λύσεις δεν περιμένουμε να δοθούν από θεσμικά όργανα (κράτος/δικαστήρια). Μόνη διέξοδος η δική μας ενεργοποίηση, οι δικοί μας αγώνες. Αντιδρούμε στη βαρβαρότητα, στον βανδαλισμό της φύσης, στις περιφράξεις της ζωής μας. Η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η συλλογική δράση και η δόμηση κοινωνικών δικτύων για την υπεράσπιση των φυσικών πόρων και των κοινωνικών αγαθών.

Προκειμένου να καλυφθεί το κινηματικό κενό σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα στο σύνολό τους, δημιουργήθηκε η Δικτύωση Κινημάτων για Γη & Ελευθερία, στην οποία συμμετέχουν άτομα, ομάδες & κινήσεις που κατά τόπους αγωνίζονται ενάντια στη λεηλασία της φύσης.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης λειτουργεί ανοιχτά, με άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες, με αποφάσεις που λαμβάνονται ομόφωνα από τη συνέλευση και αποκλεισμό σε άτομα που διέπονται από ρατσιστικές, φασιστικές & έμφυλες ιδέες.

Για να μην αφήσουμε καμία εταιρία να πατήσει επάνω στις ζωές μας με σκοπό το κέρδος

Γη & Ελευθερία – Συνέλευση Tierra y Libertad Τούμπας
Μάρτιος 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *