Μπροσούρα “Ενέργεια για τι και για ποιον;” (Χειρονομία Α.Κ.)

Μπροσούρα για το ενεργειακό ζήτημα που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2019 από τη Χειρονομία-Αντιεξουσιαστική Κίνηση (Γιάννενα).

Download

Περιεχόμενα:

1. Εξορύξεις υδρογονανθράκων
2. Α.Π.Ε.: Μύθοι και πραγματικότητες
– Η περίπτωση της Κρήτης
– Η περίπτωση της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου
3. Μεσοχώρα/Εκτροπή Αχελώου: Ένα ζήτημα του τώρα από πολύ παλιά
4. Τι μπορούμε να κάνουμε

Εισαγωγή:

H ενέργεια έβαλε τον θεμέλιο λίθο για το χτίσιμο της σύγχρονης κοινωνίας. Ξεκινώντας από την βιομηχανική επανάσταση, την αρχή για το χτίσιμο του καταναλωτικού ανθρώπου και των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, μπορούμε να εντοπίσουμε την απότομη αύξηση της παραγωγής και κατανάλωσης της ενέργειας με τις τελευταίες δεκαετίες να αποκτά γεωμετρική άνοδο.

Όλη αυτή η αύξηση όμως βασίστηκε σε μία προβιομηχανική πίστη, ότι δηλαδή τα αποθέματα ενέργειας και πρώτων υλών στον πλανήτη είναι άφθονα. Κι ενώ οι επιστήμονες με τα χρόνια άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου η οικονομία είχε περάσει είδη στην επόμενη φάση της, τον καταναλωτικό καπιταλισμό. Είχε αποκτήσει τον δικό της ρυθμό, η παραγωγή έπρεπε συνεχώς να αυξάνεται και ότι έμπαινε εμπόδιο σε αυτό έπρεπε να παραγκωνιστεί με κάθε μέσο.

Κι ενώ οι επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης άρχισαν να γίνονται ευδιάκριτες, ο θεμέλιος λίθος του οικονομικού μας συστήματος οι κολοσσοί των υπερεθνικών εταιρειών χωρίστηκαν στους αρνητές της πραγματικότητας και τους εκμεταλλευτές της πραγματικότητας. Έτσι την ίδια στιγμή που βλέπουμε σήμερα το άτομο που αυτοαποκαλείται πλανητάρχης να έχει ξεκινήσει ένα πόλεμο ενάντια στην λογική, την επιστημονική παρατήρηση και την οικολογία, στον αντίποδα δημιουργούνται εταιρείες “φιλικές” προς το περιβάλλον που καλούνται να καλύψουν το ηθικό κενό της εποχής, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες της αγοράς.

Έτσι σιγά-σιγά βλέπουμε να χτίζεται μία ψευδαίσθηση ότι ο ρυθμός με τον οποίο ζούμε αυτή την στιγμή απλά θέλει μικρές “μεταρρυθμίσεις” προκειμένου να μην δημιουργεί πρόβλημα. Ότι δηλαδή αρκούν μερικά φίλτρα και χρήση διαφορετικών πλαστικών σακουλών για να είμαστε οικολόγοι. Φυσικά από το παιχνίδι δεν λείπει και η ενέργεια. Ξαφνικά με ένα φίλτρο οι εξορύξεις ονομάζονται φιλικές ενώ ταυτόχρονα όση ενέργεια δεν προέρχεται από το πετρέλαιο ονομάστηκε ανανεώσιμη, ασχέτως αν σε κάποιο σημείο από την παραγωγή ως την κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει άλλη μία εντυπωσιακή ανθρώπινη παρέμβαση στην οικολογική αλυσίδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *